»PREDPOROČNE POGODBE« - pogodbeno urejanje premoženjsko pravnih razmerij med zakoncema
Ines dne 27/11/2019 10:22:01


V Odvetniški pisarni dr. Ines Grah vam svetujemo kako se lahko s pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij dogovorite o vsebini premoženjskega režima ter kako lahko z njo na drugačen način, kot sicer to predvideva Družinski zakonik, uredite tudi druga premoženjskopravna razmerja za čas trajanja zakonske zveze ter tudi v primeru ločitve. Svetujemo vam pri sestavi pogodbe ter podučimo o posledicah sklenitve take pogodbe ter premoženjskih razmerjih.


V Republiki Sloveniji je od aprila 2019 mogoče skleniti tim. »predporočno pogodbo«. Izraz sicer ni ustrezen, saj lahko pogodbo, s katero zakonca uredita premoženjska razmerja, skleneta pred in tudi med trajanjem zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti. S pogodbo se zakonca dogovorita o vsebini njunega premoženjskega režima za čas trajanja zakonske zveze kakor tudi za primer razveze. Tovrstne pogodbe niso primerne le za premožne posameznike ampak je pravni red omogočil način vnaprejšnjega dogovarjanja o ureditvi premoženjskih razmerij med zakoncema, da se ti izognejo opredelitvi in posledicam delitve premoženja po zakonitem režimu, kot tudi, da se izognejo dolgotrajnim in čustveno obremenjujočim sodnim postopkom ter nastanku sodnih stroškov.

Zakonca lahko zdaj s pogodbo določita način delitve tako skupnega premoženja (nastalo z delom v času trajanja zakonske zveze) kot tudi posebnega premoženja (premoženje, ki ga je imel zakonec pred oziroma ob sklenitvi zakonske zveze, kakor tudi premoženje, ki ga je zakonec v času zakonske zveze pridobil kako drugače kot z delom - na primer kot darilo, dediščina, preživnina, zavarovalnina, odškodnina za nepremoženjsko škodo). Del pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij je lahko tudi sporazum o medsebojnem preživljanju in sporazum o preživnini za primer razveze zakonske zveze. Zakonca morata pred sklenitvijo pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij drug drugega seznaniti s svojim premoženjskim stanjem, sicer je pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij izpodbojna. Če je pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij neveljavna ali če je v svojih določbah nejasna, se za delitev premoženja med zakoncema uporabi zakoniti premoženjski režim.

Kontaktirajte nas na e-mail naslov: ines.grah@op-grah.si ali pokličite na številko +386 64 176 797

Fotografija osebe Odvetniška pisarna dr. Ines Grah.


Oznake : predporocna